Spar penger ved å bruke kredittkortet riktig

Kredittkort har gjerne en høy rente og mange gebyrer, men det betyr ikke nødvendigvis at det er en dårlig ide å bruke slike kort. Bruker du kredittkortet riktig kan det ikke bare være helt gratis i bruk, du kan faktisk til og med tjene penger på bruken.

Hvordan er det mulig å tjene penger på å bruke kredittkort?

Det høres kanskje rart ut at man kan tjene penger på å bruke kredittkort, men forklaringen er enkel; Konkurransen mellom kredittkortselskapene er knallhard, og alle selskaper ønsker selvsagt at du skal bruke nettopp deres kort. Som et incentiv for å bruke kortet, har de fleste selskaper derfor et eget bonusprogram tilknyttet kortet, der du får bonus alt etter hvor mye du bruker kortet.

Samtidig har du i de aller fleste tilfeller opp til 45 dagers rentefri kreditt på bruken av kortet, siden renten (med noen få unntak), ikke begynner å løpe før forfall på neste faktura fra kredittkortselskapet. Er du disiplinert nok til å betale hele det utestående beløpet før forfall, påløper det dermed ingen renteutgifter, men du får fortsatt full uttelling for bonusen du har opparbeidet, og sluttresultatet blir dermed at du tjener på bruken av kortet.

Forskjellen på kickback og kontantbonus

Bonusprogrammene til kredittkortselskapene er ikke alltid like oversiktlige, og det kan til tider være vanskelig å gjennomskue nøyaktig hva man får i rabatt. Det er imidlertid stort sett to bonusformer som går igjen; Kickback og kontantbonus. Begge gir deg en rabatt, men det er litt forskjell i når rabatten utbetales.

Det ligger litt i ordet, men en kickback er en bonus du får utbetalt i ettertid. Det betyr at du betaler vanlig pris for varen når du kjøper den, og så vil kredittkortselskapet kreditere ditt kort med bonus i ettertid. Hvor lenge det går fra du gjør kjøpet til du faktisk får bonusbeløpet tilbake på kortet varierer mye. Noen bonusprogrammer er relativt raske med å få utbetalt bonusen, mens det hos andre gjerne kan gå 2-3 måneder, eller lengre.

I motsetning til kickback, gir en kontantbonus det et avslag på kjøpsprisen, når du handler. Dette er mest vanlig ved kjøp av brennstoff, der en del kredittkort gir deg en kontantbonus på 20-40 øre per liter. Med en kontantbonus blir du rett og slett trukket for kjøpesummen, minus rabatten, med det samme.

Hvor mye får man i bonus?

Akkurat hva du kan få i bonus og kickback, varierer svært mye fra kredittkort til kredittkort. Mange kort gir deg en fast kickback på 1-2% av bruken. Det betyr at hvis du handler for 1.000kr. På kortet, får du kreditert 10-20kr. I bonus.

Noen kort er spesielt rettet mot et bestemt formål. Det finnes for eksempel flere kredittkort som gir en fast rabatt på pumpeprisen hos en bestemt bensinstasjonskjede, og det finnes kort som gir deg ekstra mye rabatt på for eksempel kjøp av reiser.

I tillegg til de faste rabattene og bonuser, har mange fordelsprogram også kampanjer fra tid til annen, der du for eksempel får 10-20% rabatt ved kjøp av en bestemt type vare, eller ved handel hos en bestemt butikkskjede. Her kan det være mye penger å spare, hvis man er litt smart, men samtidig gjelder det her, som alltid, å sjekke markedet godt, før man handler. Det er tross alt liten vits i å kjøpe ny TV med 10% rabatt, hvis du kan få samme TV i en annen butikk, til en fast pris som er 20% lavere.