Låne penger til kjøp av kjøretøy

Har du kommet over drømmebilen, eller trenger du å bytte bil her og nå og trenger et lån på dagen, er forbrukslån ofte den eneste muligheten.

Dette trengs for at søknaden skal godkjennes

Trenger du pengene raskt og velger å gå for et forbrukslån, må du ha tilgang til BankID for å kunne få utbetalt lånet samme dag. BankID trengs for å kunne signere låneavtalen digitalt og foreta en nødvendig legitimasjonskontroll. Alternativet er at banken sender deg disse papirene i posten, men da tar det gjerne minst en uke før lånet kan utbetales.

Det er mange banker som tilbyr rask behandling av din lånesøknad. Har du hatt fast og stabil inntekt over noen år, og fremkommer dette i likningen din, så vil lånet normalt bli godkjent bare noen minutter etter at du har sendt søknaden. Heretter vil du motta en låneavtale på epost, som du signerer med BankID, og når dette er gjort, vil banken normalt utbetale pengene i løpet av et par timer, innenfor vanlig arbeidstid. Det er dog viktig å huske på at det tar noe tid fra banken har overført pengene, til de vil være disponible på din konto. Skjer overføringen tidlig på dagen, vil du noen ganger være heldig å ha pengene på konto samme dag, men i de fleste tilfeller må du påregne at pengene ikke er disponible på din bankkonto før dagen etter.

Betal ned all gjelden før du selger bilen

Det er alltid en god regel å ikke la lånet løpe over en lengre periode enn det du anser å være tiden du vil eie bilen. Hvis du ser for deg at du kommer til å selge bilen om 3 år, eller at den om 3 år vil være moden for skraping, bør løpetiden på lånet du tar opp for å finansiere kjøpet, ikke være lengre enn dette. På denne måten unngår du å akkumulere gjeld og sitte igjen med et restlån etter at du har skaffet deg av med bilen.

Billån som alternativ til forbrukslån

Den store fordelen med et dedikert billån, der banken tar pant i kjøretøyet, er selvsagt rentekostnaden. Mens du gjerne betaler en effektiv rente på rundt 15% på et typisk forbrukslån, vil et billån av tilsvarende størrelse gjerne ha en rente på 5-7%.

Trenger du pengene mer eller mindre her og nå, vil et billån ofte ikke være en løsning, med mindre bilen du ønsker å kjøpe, selges av en forhandler som også tilbyr finansiering. Må du ordne finansieringen utenom selger, vil det normalt ta minst et par dager å få behandlet en lånesøknad, få tinglyst pant i bilen og få utbetalt pengene til selger.

En annen ulempe med et dedikert billån er at banken i de fleste tilfeller vil kreve at du har enten kasko eller delkasko på bilen, siden de har tatt pant i kjøretøyet og dermed ønsker å sikre seg i tilfelle bilen blir totalskadet eller stjålet. For en nyere bil er dette selvsagt uproblematisk, men kjøper du en rimelig, eldre bil, vil det i de fleste tilfeller ikke lønne seg med kaskoforsikring, da utbetalingen du eventuelt vil få fra en slik forsikring, vil være svært lav.